Processen börjar med att koka maltpåsen.

Lägg maltpåsen i en 10-liters kastrull. Tillsätt

7 liter vatten.Värm till 68 °C.

Håll värmen så nära 68 °C som möjligt i 75 min.

Tryck på påsen ca var 10e minut.

Lyft upp påsen efter 75 min. Lägg den i bunke och häll på 1 liter vatten. Krama ur så mycket vätska du kan.

Häll tillbaka bunkens innehåll i kastrullen.

Få 5 liter färdig Gotlandsdricke på ca 7 dagar.

Så här ser vörten ut!

Vörtkokning


Värm innehållet till kokning och tillsätt sockret, humlen och krossade enbär.

Vörten kokas i 60 minuter.

När 20 min gått tas humlen bort med exv. en stålsil

Så här ser mäskkoket ut.

Lägg märke till att vi fäst termometern på en liten platt pinne för att slippa hålla i den.

Häll därefter upp vörten i ett kärl för att sila ifrån enbären.
Mät upp volymen och tillsätt ev. mer kokande vatten till en volym av 6,5 liter.

Kyl ner vörten till under 30°C.
Häll i vörten i jäskärlet.
Tillsätt jästen till vörten och vänd uppochner på dunken några gånger.
Sätt på ett jäsrör.
Klart för jäsning i 4 dagar.


Lycka till!